Saját(os) „konditerem” létrehozása az otthonodban

A mozgás a testi-lelki jóllét egyik alappillére. Sokféle lehetőségünk adódik a sportolás oltárán áldozni, azonban vagyunk páran, akiknek csak egyféle megoldás jelentheti az örömteli testedzést.

Utóbbi sportkedvelő csoport nem igazán kedveli, nem érzi a magáénak a nyitott terű és gyakran zsúfolt edzőtermeket vagy a csoportos tornaórákat. Inkább visszahúzódnának az otthonukba és a legszívesebben a saját szobájukban alakítanának ki valamilyen sportolási rutint maguknak.

Milyen előzetes lépéseket érdemes megtenned?

Ahhoz, hogy tudd milyen mozgásformákat élvezel a legjobban – kipróbálhatsz különböző sporttevékenységeket. Elmehetsz 1-2 alkalommal a konditerembe, vagy szakképzett oktatóktól jóga-, illetve táncórákat is vehetsz. A megszerzett tudást máris invesztálhatod a saját „konditerem” projektedbe.

Továbbá körülnézhetsz alaposan a konditeremben, hogy milyen súlyzókra lehet szükséged, vagy utánakérdezhetsz, hogy a kardiógépeket mely gyakorlatsorokkal válthatod ki az általad kitűzött cél érdekében. Kérhetsz tanácsokat a jógaoktatódtól, hogy milyen jógaszőnyeget ajánl kezdőknek.

Abszolút kezdőként ajánlatos – az esetleges sérülések elkerülése érdekében – egy személyi edző gyakorlati véleményét is kikérni.

Milyen eszközökre lehet szükséged? – drága kardiógépek nélkül

Lássuk miket érdemes beszerezned a saját konditermed eszközraktárába.

A nagyobb sport fókuszú áruházakban szinte minden eszközt be tudsz szerezni, amire szükséged lehet. Például a Decathlon sport áruház nagy kínálattal rendelkezik. Az edzéshez válogathatsz a sokféle fitnesz matrac közül. Vannak olyan matracok, melyek kiválóak jóga gyakorlatokhoz is, ezek 3.990 – 29.990 forint közötti árskálán mozognak. A matracok ára nemcsak a minőségtől, hanem attól is függ, hogy milyen jógatípust gyakorolnál rajta. Egy tipp: érdemes közép-árkategóriát belőni, és mindenképpen elolvasni a matrac címkéjét a számodra megfelelő kiválasztásához.

Következőnek válogathatunk a különböző kiszerelésű ergonomikus súlyzók, vagy súlyzótárcsák között az izomerősítő edzésekhez. Aerobik vagy pilates edzésekhez sokan választják a tépőzáras megoldású, párban kapható boka- és csuklósúlyokat. Tornagyakorlatokhoz jöhet a combokat körbefogó gumipánt, csupán 1.790 forint a jelenlegi ára. A végére hagytam a legfontosabbakat! Ha semmilyen vagy minimális eszközzel (legalább egy matraccal) rendelkezel vagy változatos edzésekre vágysz, akkor az is elég, ha a laptopodon vagy a mobilodon elindítasz egy jóga vagy egy zsírégető edzést a videómegosztó portálról.

Egy tipp az emeleti lakásban lakóknak: léteznek ugrásmentes kardió edzések is, bátran használjátok.

A másik fontos rész pedig a megfelelő hangulat megteremtése. Míg a jógához gyertyafényes illóolaj párologtatást is előkészíthetünk, addig a kardió- és súlyzós edzések közben zenét akarunk hallgatni, és a hangerőt feltolnánk a szokottnál hangosabbra is.

Egy edzés általában ugyanaz vagy hasonló gyakorlatokból tevődik össze, ezért imádjuk, ha a zene változó. Szerencsénkre ez is könnyen megoldható, léteznek ingyenes zene letöltő portálok, ahol mindig újabb mixet kapcsolhatsz be magadnak. Pl.: Music Team