Ahol kérdésére, választ kap

Kategória: Kert

szaporítóanyag

Igazolatlan származású oltványokat foglalt le a Nébih

A 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során 1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nébih szakemberei. A lefoglalt oltványok piaci értéke több mint 1 millió forint. 

A Magyarország nagyobb kockázatú vásáraiban végzett összevont ellenőrzés során számos szabálytalanságra derült fény, melyek közül az ismeretlen eredetű és minőségileg nem megfelelő szaporítóanyag-értékesítés volt a leggyakoribb.

A dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásárban, összesen 911 oltvány értékesítése kapcsán észleltek szabálytalanságot és kezdeményeztek intézkedést a Nébih szakemberei, míg a dabasi és a kiskunfélegyházi vásárban több árusítónál összesen 640 db szaporítóanyagot foglaltak le.

A szőlőszaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló rendelet szerint a szőlőoltványokat mozgóárusításban történő értékesítése tilos. Ezt az alapvető előírást, valamint a jogszabályban rögzített, október 20-át követő kitermelési időszakot sem tartották be egyes kereskedők.

A gyümölcsoltvány-értékesítők körében szintén számos szabálytalanságot tárt fel az ellenőrzés. Akadt például olyan kereskedő, aki a szaporítóanyag eredetét 2019-es számlával szerette volna igazolni.

A szabadgyökerű fák és cserjék október 20-tól jelennek meg a kertészetek kínálatában, ettől kezdve vásárolhatjuk meg és ültethetjük őket. Az őszi ültetés előnye, hogy tavaszra szépen begyökeresedik az elültetett facsemete.  – írja a Zoldsegtermesztes.hu kertészeti weboldal.

A szabadgyökerű gyümölcsfák előnye, hogy lényegesen olcsóbbak, mint a konténeres és földlabdás fák. Ugyanakkor a nem megfelelő hazaszállítás és ültetésig történő tárolás során kiszáradhatnak, ültetésük is nagyobb odafigyelést igényel.

Növényegészségügyi szempontból, valamint a saját érdekünkben is csak megbízható helyről vásároljunk gyümölcsoltványokat!

A jogszerűen működő faiskolák a kitermelési kezdő időpont (október 10.) betartásával végzik tevékenységüket, a gyümölcsfákat pedig egyedi címkével is ellátják. A címke igazolja az oltványok származását, valamint megakadályozza a fajták keveredését is.

Az a kereskedő, aki nem a jogszabályi előírásokkal összhangban hozza forgalomba a szaporítóanyagokat, minőségvédelmi bírság kiszabására számíthat, melynek mértéke legalább 100 000, de legfeljebb 500 000 forint.

A kertészeti szaporítóanyagok legális forgalmazásáért mindannyian tehetünk. Amennyiben szabálysértést tapasztalunk, az mgei@nebih.gov.hu email címen jelezhetjük!

Forrás: Nébih / Zoldsegtermesztes.hu / Agrarvidek.hu

Kép forrása: Nébih

Faház, vagy kerti ház?

Az évek folyamán egyre több eszközünk, és tárgyunk halmozódik fel, amelyeket nem mindig tudunk a házon belül tárolni, sőt, mindent nem is lehetséges. Egy nagyobb méretű létrát vagy a fűnyírót/fűkaszát nem tárolhatjuk bent a házban, ezért szükséges olyan kültéri tárolókat vagy épületeket fenntartani, ahol az ilyen, és ehhez hasonló eszközöket tárolni lehet. Kiemelten fontos, hogy ezek az eszközök biztonságban is legyenek, hiszen értéket képviselnek.

Ilyen eszközeink, amelyek minden háztartásban fellelhetőek, például a kerti munkavégzéshez szükséges eszközök, szerszámok, létrák, a fűnyíró, takarítóeszközök, kerti bútoraink stb. Azt, hogy az Ön számára milyen tárolóra az ideális, azt az Ön igénye és szükséglete határozza meg. Ha szabadidős tevékenységhez van szüksége egy fedett épületetre, akkor érdemes a faházak között körbenézni, ha viszont szerszámainak tárolására, akkor kerti házat kell vásárolnia.

kerti ház

6 színpompás dísznövény, mely ősszel díszíti a kertet

Az évelő és egynyári dísznövények virágzásának csúcsa tavasszal és nyáron van, azonban ősszel sem kell lemondanunk az élénk színű virágokkal, vagy épp levelekkel díszítő növényekről.

Az ősszel virágzó növények választéka ugyan elmarad az ezt megelőző évszakok bőséges kínálatától, azonban így is szép számmal akadnak olyan dísznövények, melyek a nyár végi és őszi időszak igazi sztárjai lehetnek, és vibráló színeikkel, élettel tölthetik meg a kertet.

Az alábbi cikkben 6 ilyen színpompás ősszel díszítő dísznövényt mutatunk be.

Évelő őszirózsa

Az évelő őszirózsa (Aster) növénynemzetségbe kb. 200 faj tartozik, melyek közül jó néhánnyal találkozhatunk a kertészetek kínálatában is. Változatos színekben és különféle méretekben fordul elő, alacsony, közepes és magas termetű növényeket is vásárolhatunk.

Dús virágzásának csúcsa nyár végére és az ősz első felére tehető, további előnye a virágzási időn túl, az egyszerű gondozhatóság. Napos, világos szellős helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve, mérsékelt öntözés mellett sokáig kertünk dísze lesz!

évelő őszirózsa

Októberi varjúháj

Az októberke néven is ismert októberi varjúháj, az egyik legszebb és leginkább népszerű varjúháj faj, köszönhetően egyszerű gondozhatóságának, valamint látványos külsejének.

Csillag alakú rózsaszín virágai jellemzően szeptember végén és októberben nyílnak. Szürkészöld színű húsos levelei pedig ősszel narancsos árnyalatúra színeződnek. Jó szárazságtűrő növény, mely sziklakertben és kőedénybe ültetve mutat a legszebben.

októberi varjúháj

Krizantém

A krizantémot talán szinte senkinek sem kell bemutatnunk, annyira összefonódott ez a virág hazánkban a halottak napjával, valamint az őszi időszakkal.

A nemesítők munkájának köszönhetően, rendkívül változatos virágszínekben és virágformákban vásárolhatjuk meg. Színpompás virágai hosszan díszítenek.

Napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús talajba ültetve növekszik és virágzik a legszebben.

krizantém

Őszi napfényvirág

Az őszi napfényvirág csoportosan ültetve, szoliterként vagy más növényekkel társítva is látványos színfoltja lehet a kertünknek. Sárga, piros, narancs és rózsaszín árnyalatú fészekvirágzatával, magas termetével kitűnik a virágágyásból.

Napos, világos fekvésbe ültethető, évelő dísznövény, mely mérsékelt öntözés mellett, jó minőségű talajba ültetve, évről évre megörvendeztet minket ősszel nyíló virágaival.

őszi napfényvirág

Csarab

A Norvégia nemzeti virágaként is ismert csarab hazánkban is rendkívül népszerű az őszi időszakban. Rózsaszín, piros, fehér vagy sárga virágai rendkívül hosszan díszítenek. Virágágyásba és balkonládába egyaránt ültethetjük.

Gondozása során arra kell kiemelten figyelni, hogy ne ültessük meszes talajba, mivel mészkerülő növény. Savanyú talajban, napos, világos vagy félárnyékos helyen, öntözés mellett fejlődik szépen.

csarab

Díszkáposzta

A díszkáposzta a konyhakertből jól ismert káposzta nemesített változata, mely élénk színű, fodros leveleivel díszít. Sokoldalúan felhasználható dísznövény, mely balkonládába és kertbe is ültethető.

Jól társítható az őszi időszak virágzó növényeivel, például a krizantémmal és a csarabbal is. Egyszerű gondozása miatt, gyakran találkozhatunk vele a közterületek virágágyásaiban is. Napos, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett érzi jól magát.

díszkáposzta

Képek forrása: Pixabay.com

kerti szökőkút

Bronz, acél vagy beton szökőkút?

Minden szempontot figyelembe kell venni! A szökőkutak sokat változtak az elmúlt évtizedben. Ma már valóban kiváló minőségű rézből, rozsdamentes acélból, bronzból, betonból és kőből készülnek, és néhány meglehetősen szép, gyantából és üvegszálból készül. Nagyon gyakran szökőkút tulajdonosokkal beszélek, és rengeteg mintát nézek meg, többek közt kiállításokon és a folyóiratokban. A kerti szökőkút vásárlása előtt nagyon sok a felmerülő kérdés. Például, ami jól néz ki egy boltban, de lehet, hogy nem megfelelő választás otthonának vagy vállalkozásának.

Bronz és rozsdamentes acél szökőkutak

Ezek a szökőkutak a drága kategóriába tartoznak. De vajon illeszkedik oda, ahova el akarja helyezni? Megvan a megfelelő udvar, vállalkozás vagy helyszín egy ilyen klasszikus megjelenítéséhez? Ön is szereti az öregedési folyamatot (a verdigris patina), amelyen a bronz megy keresztül? Megengedheti magának az egyiket? Ha igennel válaszolt ezekre a kérdésekre, bronz vagy rozsdamentes acél a megfelelő választás az ön számára.

Beton szökőkutak

Ezek továbbra is a legjobb ár/érték arányt biztosítják a pénzéért, elsősorban azért, mert a beton olcsó. Valójában a beton szökőkutak költségeinek hatalmas része az eladásra szánt boltokba történő szállítás és a festés költsége teszi ki. Maga a beton, a szökőkutak gyártásának legolcsóbb része. A legtöbb vállalat (bár nem mindegyik) acéllal erősíti szökőkútjait. Ez erőssé teszi őket, de azt is jelenti, hogy a betont le kell tömíteni. Ha nem festették, akkor tiszta tömítőanyagot kell rátenniük. Ellenkező esetben a víz átjut az acélig, amely rozsdásodik. Végül a szökőkút valószínűleg megreped. Végső tanács a betonról, vigyázz az „aranyosra”!

© 2021 Tanti