Útmutató az eljegyzési gyűrű kiválasztásához leendő vőlegényeknek

eljegyzési gyűrű

Hogy néz ki az eljegyzési gyűrű?

Általában egy darab kő van benne. Egyköves gyűrű, de lehetnek mellette kisebb díszítőkövek is. A gyűrű teste aranyból (sárga/fehér/vörös/keverék) vagy ezüstből készül, a kövek lehetnek drágakövek (gyémánt/rubin/zafír/smaragd) vagy féldrágakövek (ametiszt/citrin/kvarc).

A szeretett nő melyik ujjára kell felhúzni az eljegyzési gyűrűt?

A gyűrűt a bal kéz gyűrűsujjára kell felhúzni. Azaz, ha a leendő menyasszonyoddal szemben állsz akkor a jobb oldaladdal szembeni kezére összpontosíts.

Ékszerbolt eladóit kérdeztem az eljegyzési gyűrűkről – a férfiak vásárlási szokásaik

A tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztása – egyedül vagy a kísérőd segítségével

Általában a férfiak egyedül intézik a gyűrűvásárlást. Vannak, akik határozott elképzelésekkel érkeznek és hamar, akár percek alatt megtalálják a megfelelő gyűrűt, ámbár vannak olyanok is, akik többnyire hezitálnak, több időre van szükségük.

Számos esetben a férfi magával hozza a leendő anyósát vagy az édesanyját.
Az eladók nem javasolják, hogy az előbbi személyek kíséretében érkezz, mert a legjobban mégiscsak te tudhatod, hogy mi állna jól a párodnak, melyik gyűrű tetszene neki, hiszen te ismered őt a legjobban.

Az eladó szerint: egyedül menj, és azt a gyűrűt hozd el, „amelyikben meglátod a párodat”. Vagy amelyikre elsőre ráérzel – mondhatnánk így is. 

A gyűrű értéke (plusz a minősége) vagy az ára alapján döntünk?

Nemhiába a férfi erő tudja, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér. Tehát, ha a leendő vőlegény kigondolt egy maximum költési árat, akkor azon belül is marad. Ez így rendjén is van, hiszen már önmagában egy kis esküvő is nagyon drága mulatság tud lenni.

Az a férfi, aki magasabb büdzséből gazdálkodhat, annak nemcsak a maximum vásárlási költséghatár, hanem egy értékesebb drágakő képe is megjelenik az elképzelésében. Ebben az esetben az adott drágakő – például gyémánt – minőségibb (pl.: hibátlan tisztasági besorolás, tökéletes csiszolás) darabját hozza el a leendő arájának.

Milyen méretet válasszunk?

A férfiak általában a kisujjukra húzzák a szimpatikus gyűrűt, így próbálják kiválasztani a megfelelő méretet. Meglepő módon jól szokott sikerülni a méretvétel, mert mérethiba miatt ritkán járnak vissza kicseréltetni az eljegyzési gyűrűt.

Megfelelő méretvétel szempontjából az egyik legegyszerűbb módszer, ha körberajzolod a párod gyűrűjének belső átmérőjét – feltéve, ha a szerelmed szokott viselni gyűrűt.

3 + 1 tipp – Hogyan rejtheted el az eljegyzési gyűrűt?

Sok esetben nem hónapok, hanem csak egy hét telik el a gyűrűvásárlás és a lánykérés között – így is, úgy is egy jó rejtekhelyet mindenképpen keresnünk kell.

  1. Jó tipp az eljegyzési gyűrűt egy puha vattakoronggal összefogni, majd egy pici színes tasakba csúsztatni.
  2. Létezik egy, már megrendelhető vékony bőr tartó is kifejezetten erre a célra – hasonlatos egy bőr kártyatartóhoz – és elfér a pénztárcában is.
  3. Odaadhatod egy megbízható rokonnak is a gyűrűt.
  4. Az eladó egy teljesen jelentéktelen ékszerdobozt is mellékelhet neked, amiben ideiglenesen elhelyezheted a gyűrűt. Otthon pedig a fiók mélyére, az alsógatyáid közé el is rejtheted a lánykérés napjáig.

Habár az esküvői fotós az esküvőn már csak a karikagyűrűket fotózza le, azonban az eljegyzési gyűrű is megörökítésre kerül a jegyesfotózáson. A jegyesfotózásra sor kerülhet a menyegzőt megelőző hetekben vagy napokban is.

Előnyös döntés, ha az esküvői fotós végzi a jegyesfotózást is. Van egy előzetes alkalmatok jobban megismerkedni vele és a továbbiakban tudni fogjátok, hogy milyen munkára számítsatok az esküvői fotóstól (a referenciafotók nem mindig mérvadóak). Hab a tortán, hogy kialakul egy kölcsönös bizalom az esküvői fotóssal, így hamar feloldódtok majd az esküvői és a kreatív fotózás közben is.