Tájékozódjunk a kutya vitaminszükségletéről

A kutya vitaminszükséglete

Egy leendő kutyatulajdonos (ideális esetben) igyekszik teljeskörűen tájékozódni a befogadni kívánt kutya (fajtájától függően) gondozásáról, neveléséről, továbbá táplálási (megfelelő tápanyag, vitaminok és ásványi anyagok) szükségleteiről kölyökkorától kezdve felnőtt-, s öregkoráig bezárólag. A kutya vitaminszükségletének meghatározása elengedhetetlen a kutya megfelelő fejlődése, egészsége és életciklusa szempontjából.

A kutya vitaminszükséglete az állatorvos elmondása alapján

A cikkben leírtaknak alapjául szolgált Dr. Fodor Kinga – Mit egyen a kutyám? – Kedvenceink helyes táplálása c. könyve.

Nemcsak az állat fajától függ a vitaminszükséglete (pl.: a kutyák és a macskák vitaminszükséglete eltérő), hanem a cikk alanyánál maradva, függ a megfelelő vitamin mennyisége a kutya fajtájától, a korától, az egészségi állapotától, a tartási körülményeitől és az esetleges vemhességi állapottól is.

Amit a legfontosabb megjegyeznie egy újdonsült kutyatulajdonosnak, hogy egy jó minőségű kutyatáp tartalmazza a kutya egynapi vitaminadagját (ugyanis a száraztápokon fel van tüntetve a kutya súlyához viszonyított megfelelő mennyiség adagja, általában ez elég szokott lenni a kutya kiegyensúlyozott táplálásához – a megfelelő és elegendő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok beviteléhez is).

Megfelelő kutya eledelek : https://www.petpark.hu/termekkategoria/eledel/

Azonban felhívom a figyelmedet, hogy mindenképpen vidd el a kedvencedet legalább évente egyszer az állatorvoshoz egy általános vérvételre, hogy felmérjék az eb egészségi állapotát és a vitaminszintjét (továbbá ilyenkor érdemes a veszettség elleni oltást is beadatni, illetve a szívféreg és bőrféreg szűrést is elvégeztetni).

Kiderül, hogy az ebnek van-e szüksége további vitaminpótlásra? Ha igen, akkor kifejezetten csak az orvos javaslatára adjunk kutyánknak nagyobb mennyiséget abból a vitaminból, amiből ténylegesen hiányt szenved a szervezete. (Ebek esetében a vitaminoknak két nagy csoportját különböztetjük meg: a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitamin csoportokat. A vízben oldódó vitaminok: B1-vitamin, Pantoténsav, B6-vitamin, Biotin. A zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin. Érdekességképpen a C-vitamint képes a kutya szervezete előállítani, ellentétben az emberekével.)

A kutya megfelelő mennyiségű vitaminszükséglete fontosabb, mint hinnéd

Nem is gondolnánk, de sokkal gyakoribb azon esetek száma, hogy a vitaminokat túladagolják. A lelkiismeretes kutyagazdik beleeshetnek abba a hibába, hogy további vitaminkészítményeket adnak a kutyájuknak, melynek túlzott mértéke a kutya szervezetében vitaminmérgezéshez vezethet. A vízben oldódó vitaminok túladagolása esetében a fölösleges mennyiség a vizelettel együtt távozik, azonban a zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes elraktározni, így túl nagy és folyamatos vitaminkiegészítés mellett fennállhat a vitaminmérgezés eshetősége. Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy kifejezetten az állatorvos javaslatára adjunk bármilyen vitaminpótlást a kedvencünknek.

Ha már odafigyelünk a kutyánk egészségére, akkor a miénk is akarva-akaratlanul előtérbe kerül tudatunkban. Milyen érdekes, ugye? Kölcsönös előnyökkel bír a kutyatartás a gazdi életére is, ha úgy dönt, hogy felelősséget vállal egy állat életéért. Ha megismerjük egy kutya vitaminszükségletét, akkor valószínűleg mi is felülvizsgáljuk a szervezetünkbe vitt vitamin- és ásványi anyag mennyiségeket. Lehetőségünk adódik egészségesebben élni, hosszútávon is kifizetődő. Szokták mondani, amilyen a kutya, olyan a gazdája. Egészséges kutyus egészséges gazdit kíván. Figyeljünk oda magunkra is a kedvencünk gondozása mellett.