Az évelő és egynyári dísznövények virágzásának csúcsa tavasszal és nyáron van, azonban ősszel sem kell lemondanunk az élénk színű virágokkal, vagy épp levelekkel díszítő növényekről.

Az ősszel virágzó növények választéka ugyan elmarad az ezt megelőző évszakok bőséges kínálatától, azonban így is szép számmal akadnak olyan dísznövények, melyek a nyár végi és őszi időszak igazi sztárjai lehetnek, és vibráló színeikkel, élettel tölthetik meg a kertet.

Az alábbi cikkben 6 ilyen színpompás ősszel díszítő dísznövényt mutatunk be.

Évelő őszirózsa

Az évelő őszirózsa (Aster) növénynemzetségbe kb. 200 faj tartozik, melyek közül jó néhánnyal találkozhatunk a kertészetek kínálatában is. Változatos színekben és különféle méretekben fordul elő, alacsony, közepes és magas termetű növényeket is vásárolhatunk.

Dús virágzásának csúcsa nyár végére és az ősz első felére tehető, további előnye a virágzási időn túl, az egyszerű gondozhatóság. Napos, világos szellős helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve, mérsékelt öntözés mellett sokáig kertünk dísze lesz!

évelő őszirózsa

Októberi varjúháj

Az októberke néven is ismert októberi varjúháj, az egyik legszebb és leginkább népszerű varjúháj faj, köszönhetően egyszerű gondozhatóságának, valamint látványos külsejének.

Csillag alakú rózsaszín virágai jellemzően szeptember végén és októberben nyílnak. Szürkészöld színű húsos levelei pedig ősszel narancsos árnyalatúra színeződnek. Jó szárazságtűrő növény, mely sziklakertben és kőedénybe ültetve mutat a legszebben.

októberi varjúháj

Krizantém

A krizantémot talán szinte senkinek sem kell bemutatnunk, annyira összefonódott ez a virág hazánkban a halottak napjával, valamint az őszi időszakkal.

A nemesítők munkájának köszönhetően, rendkívül változatos virágszínekben és virágformákban vásárolhatjuk meg. Színpompás virágai hosszan díszítenek.

Napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús talajba ültetve növekszik és virágzik a legszebben.

krizantém

Őszi napfényvirág

Az őszi napfényvirág csoportosan ültetve, szoliterként vagy más növényekkel társítva is látványos színfoltja lehet a kertünknek. Sárga, piros, narancs és rózsaszín árnyalatú fészekvirágzatával, magas termetével kitűnik a virágágyásból.

Napos, világos fekvésbe ültethető, évelő dísznövény, mely mérsékelt öntözés mellett, jó minőségű talajba ültetve, évről évre megörvendeztet minket ősszel nyíló virágaival.

őszi napfényvirág

Csarab

A Norvégia nemzeti virágaként is ismert csarab hazánkban is rendkívül népszerű az őszi időszakban. Rózsaszín, piros, fehér vagy sárga virágai rendkívül hosszan díszítenek. Virágágyásba és balkonládába egyaránt ültethetjük.

Gondozása során arra kell kiemelten figyelni, hogy ne ültessük meszes talajba, mivel mészkerülő növény. Savanyú talajban, napos, világos vagy félárnyékos helyen, öntözés mellett fejlődik szépen.

csarab

Díszkáposzta

A díszkáposzta a konyhakertből jól ismert káposzta nemesített változata, mely élénk színű, fodros leveleivel díszít. Sokoldalúan felhasználható dísznövény, mely balkonládába és kertbe is ültethető.

Jól társítható az őszi időszak virágzó növényeivel, például a krizantémmal és a csarabbal is. Egyszerű gondozása miatt, gyakran találkozhatunk vele a közterületek virágágyásaiban is. Napos, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett érzi jól magát.

díszkáposzta

Képek forrása: Pixabay.com